Billigare bostäder

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billiga lån billigare bostäder 02

Bostäderna blir billigare i rask takt

Priserna för bostäder är på väg vänt ner från all-time-high-nivåer. Inflationen har tagit fart och detta trycker upp boräntorna snabbt från rekordlåga nivåer. Därmed pekar bostadspriserna nedåt. Köparna har blivit mer avvaktande och bostadsförsäljningar genomförs inte längre lika snabbt som de gjort under de senaste åren.

Räntan, och framtidsförväntningarna på räntan, är det som påverkar bostadspriserna allra mest. Om marknaden tror på stigande räntor framöver kommer bostadspriserna sannolikt att fortsätta ner. Skulle räntan fortsätta stiga kraftigt, som den gjort hittills under 2022, kommer bostadspriserna med största sannolikhet att gå ner. Hur mycket det i så fall skulle gå ner beror förmodligen på HUR snabbt räntorna stiger.

Men, med stor sannolikhet har uppgången i inflationen nu ebbat ut och det bör göra att ränteuppgången stannar av. Om räntorna stabiliserar sig här bör vi inte se några dramatiska rörelser på bostadsmarknaden under 2022. Det vore rimligt med 10 – 20 % ner från toppnivåerna men mycket större rörelser än så ser jag inte som särskilt sannolikt (om inget oväntat händer).