Hemnet: “Den stora nedgången bakom oss”

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån
billigare lån hemnet

Inflation och räntehöjningar har satt sin prägel på bostadsmarknaden 2022. Under nästa år talar mycket för en stabilisering och kanske också att priserna vänder upp igen, enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Nu ser man att priserna stabiliseras samtidigt som antalet sålda bostäder minskar kraftigt, där bostadsmarknaden befinner sig nu. Nästa fasen är att priserna sedan vänder upp igen.

– Vi borde ha de största prisnedgångarna bakom oss nu, men sedan tar det ett bra tag innan priserna börjar öka igen. Utbudet är så högt nu att det kommer att ta ett tag innan det kan säljas av och vi får en bättre balans mellan utbud och efterfrågan, säger Erik Holmberg.

När kan priserna stiga igen?

–2023 kan priserna mycket väl vända upp igen. men det finns många osäkerhetsfaktorer. Blir nästa räntehöjning i februari den sista från Riksbanken och de kanske börjar signalera räntesänkningar i stället kan priserna mycket väl vända upp under 2023. Priserna föll direkt när Riksbanken höjde räntan med 0,25 procent i april och vi kan få en omvänd effekt när de börjar prata om att sänka räntan igen, säger Erik Holmberg.