Mildare väder, OKG 3 i drift igen och starkare vindare kommer att ge ett billigare elpris redan om ett antal dagar.
OKG3 kopplas in igen
OKG3 kopplas enligt plan in på elnätet igen den 18:e december
Mildväder från 19:e
Från Måndag den 19:e kommer mildväder in från väst in över södra och mellersta Sverige.
Kraftiga vindar
Kraftiga vindar väntas i Tyskland och då drar vindkraftverken in mer elektricitet
Meddelande från Bixia:
Nu behöver vi hjälpas åt!
Just nu är det ett mer ansträngt elläge när Oskarshamn 3 tillfälligt tas ur drift. Det kan påverka tillgången på el men framförallt påverkar det ditt elpris. Nu hjälps vi åt genom att forsätta att spara på elen.
Nästan halverat elpris inför jul
Just nu sätts Europas elsystem på prov med hög elanvändning och mycket kallt väder. I Sverige har vi lägre elproduktion än normalt till följd av att mycket kärnkraftsbortfall, vilket gör att vi tvingas importera el under flera timmar och därmed är prisbilden extremt hög. Men redan nästa vecka väntas elpriset falla från veckans snittpris på cirka 3,50 kronor per kWh ned mot 2 kronor per kWh, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.
– Under tisdagen och onsdagen den här veckan har vi sett något så ovanligt som att Frankrike varit marginalprissättande för Sverige via Tyskland mellan klockan 06 och 18, även höglasttimmarna under torsdagen. Samtidigt fick Norra Sverige (elprisområde 1 och 2) nytt prisrekord under onsdagen. Och allt tyder nu på att medelpriset på elbörsen NordPool slår nytt rekord under innevarande vecka på drygt 3,50 kronor per kWh, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Men redan nästa vecka förväntas elpriset sjunka rejält till följd av att temperaturen stiger kraftigt samtidigt som vi får tillbaka mycket produktion via kärnkraft, mer vind- och vattenkraft.
– Det kyliga vädret håller i sig ytterligare några dygn men framåt söndag börjar djupa lågtrycksområden svepa in från Atlanten och vi får ett kraftigt omslag med betydligt mildare och blötare väder under nästa vecka. Just nu ligger temperaturen omkring 6-7 grader under det normala för årstiden men nästa vecka förväntas temperaturen stiga upp mot 5 grader över det normala, förklarar Johan Sigvardsson.
I sambandet med väderomslaget kommer det blåsa mer vilket gör att vindkraftsproduktionen stiger från cirka 5 GW på fredag till upp mot 15 GW söndag – tisdag och 12–15 GW dagarna efter det.
Vattenkraften har producerat mer än normalt
Isbildningen i älvarna ger stora begränsningar i vattenkraftsproduktionen, men totalt sett har vattenproducenterna i Norden producerat mer än normalt för årstiden de senaste veckorna. Det leder till att fyllnadsgraden i vattenmagasinen faller.
– Den hydrologiska balansen för förra veckan hamnade på -11,3 TWh och prognosen indikerar på ett ökat tapp ned till -16,4 TWh innevarande vecka innan det ser ut att vända upp igen kopplat till det västliga lågtrycket, säger Johan Sigvardsson.
Kärnkraften går på 75 procent
Det råder en ansträngd situation på elmarknaden med ökad elanvändning till följd av det kyliga vädret, samtidigt som kärnkraften producerar på 75 procent av total kapacitet.
– Vi förväntar oss att vattenkraften svarar upp när prisnivån rusar, samtidigt begränsas det av isläggningen. Det är bland annat därför vi just nu har ett stort importbehov i södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.
Ringhals 3 är tillbaka fullt ut efter sitt korta avbrott helgen som gick, medan Ringhals 4 kommer vara ur drift åtminstone fram till den 23 februari. Oskarshamn 3 har några dagar kvar av sin extra revision och ska starta igen på söndag kväll och full effekt väntas på tisdag nästa vecka.
– Bränslepriserna förväntas också sjunka till följd av att temperaturerna stiger nere på kontinenten. Dessutom förväntas mer vind i Tyskland vilket kommer att dämpa priserna där. Vi kan alltså förvänta oss en rejäl prisnedgång under nästa vecka även om läget är mycket svårbedömt på elprismarknaden just nu, avslutar Johan Sigvardsson.