Bopriserna ner i Malmö men planat ut i Stockholm

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billigare lån mäklarstatistik

Priserna på bostadsrätter i Malmö fortsätter och sjunka men i Stockholm syns en utplaning och priserna på 3 månaders tid har ökat en aning.

Prisutvecklingens egenskaper

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden påverkas av en mängd olika faktorer – till exempel ränteläget, hur svårt det är att beviljas lån, förändringar i skattesystemet, risken för arbetslöshet, inkomstutvecklingen och demografiska faktorer.

Bostadsmarknaden och ekonomin

Bostadsmarknaden påverkar i sin tur den totala ekonomin via hushållen, som tenderar att konsumera mer om priserna ökar. De ökade priserna skapar nämligen en större förmögenhet, vilket ofta leder till ökad konsumtion. Stigande bostadspriser ökar dessutom låneutrymmet för hushållen eftersom värdet på deras säkerheter för lånen stiger. När bostadspriserna istället faller är processen tvärtom, minskad konsumtion och minskad fart i ekonomin som resultat av fallande bostadspriser.

Råd till den som ska sälja bostad

1. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för – så att du har rätt förväntningar.

2. Sälj din befintliga bostad innan du köper nytt om du har mindre marginaler – det säkraste kortet i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta något nytt innan du måste flytta ut.

3. Se till att din bostad är i gott skick – det är ännu viktigare när utbudet är stort. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar.

4. Utvärdera flera mäklare. Om marknaden är ostadig är det bra att ha en stadig mäklare som du litar på. Välj någon som säljer mycket i ditt område.

5. Även om du inte vet exakt när du ska sälja är det smart att förbereda din försäljning i god tid. Det minskar stressen när det väl är dags.

Källa: Fastighetsbyrån