Inflationen sjunker i Danmark

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billiga lån inflationen sjunker i danmark

Inflationen i Danmark sjunker.

I november var priserna 8,9 procent högre än för ett år sedan.

I oktober låg inflationen i landet på 10,1 procent.

Priserna har skjutit i höjden på allt från smör till el i år, men i november tog inflationen ett steg tillbaka, även om den fortfarande är skyhög.
Enligt siffror från dansk statistik för november var konsumentpriserna 8,9 procent högre än vid samma tid 2021. Detta är mindre än i oktober, då de var 10,1 procent högre än ett år tidigare. Det är första gången sedan december förra året som inflationen sjunker. Så det har varit efterlängtat:
“Det är en gigantisk lättnad att inflationen äntligen faller”, säger Jeppe Juul Borre, chefsekonom på Arbejdernes Landsbank.
– I år har danskarna haft den högsta inflationstakten på 40 år och den har gnagt djupt i danskarnas plånböcker.
“Prishöjningarna har gjort det cirka 40 000 danska kronor dyrare för en genomsnittlig dansk barnfamilj i årskonsumtion”.

Enligt Louise Aggerstrøm Hansen, chefsanalytiker på Danske Bank, orsakar en nedgång i el- och gaspriserna lägre inflation:
– Dagens siffror motsvarar att en genomsnittlig familj måste betala runt 3 250 danska kronor mer för sin månadskonsumtion än för ett år sedan.
“Även om man tar hänsyn till löneökningarna under tiden är det ett stort fall i levnadsstandarden”, säger hon i en kommentar.
Även om inflationen har tagit ett steg bakåt är nivån fortfarande skyhög jämfört med vad danskar länge varit vana vid.
Under många år har inflationen legat runt 1-2 procent på årsbasis. Detta har inneburit att konsumenternas köpkraft inte har urholkats.
Men sedan slutet av förra året har inflationen stigit, och utvecklingen tog verkligen fart i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina.
Sedan dess har ryssarna begränsat sin export av energi. Detta har drivit upp priserna, vilket har ökat priserna på varorna.

Även om inflationen har sjunkit nu är utsikterna fortfarande bräckliga, säger Jeppe Juul Borre från Arbejdernes Landsbank.
” Energipriserna definierar riktningen enormt och vi har nyligen sett hur snabbt energipriserna kan stiga igen. Och det är inte alls osannolikt att de kan stiga ännu mer”, säger ekonomen.
Louise Aggerstrøm Hansen från Danske Bank räknar med att energipriserna kommer att höja inflationen i december.
Därefter kommer det att falla stadigt fram till 2023. Bland annat på grund av att priserna redan steg i början av 2022. Det kommer därför att jämföras med en period då priserna redan hade börjat stiga.
“Dessutom finns det fortfarande stor osäkerhet om utsikterna för el- och gaspriserna både i vinter och nästa”.