Bostadsbyggandet bromsar in

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billiga lån bostadsbyggandet sjunker 03

Boverket:

Boverkets reviderade byggbehovsberäkning visar att det behöver tillkomma 63 400 bostäder per år under perioden 2022 – 2030. Förra året påbörjades cirka 71 500 bostäder vilket var en historiskt hög takt. I år räknar Boverket med att cirka 61 000 bostäder påbörjas, för att under 2023 falla till under 50 000 nya bostäder.

– Vi skulle behöva hålla en fortsatt hög takt i bostadsproduktionen. Det finns tyvärr mycket som talar för att underskottet på bostäder kommer att bestå under lång tid. Vi står inför en utmaning om vi ska lyckas nå en bostadsmarknad i bättre balans, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör vid Boverket.

SVD Näringsliv:

Nybyggandet av lägenheter backar – och tappet märks som mest i storstadsområdena. Nedgången är allra störst i Malmö med ett tapp på nästan 60 procent.

Norrtelje tidning:

Bostadsbyggandet bromsar in kraftigt: ”Väldigt tufft”

TV4:

Bostadsbyggandet bromsar in: ”Stor osäkerhet som råder”

Sveriges Radio:

Byggaren: Ingen vill bygga bostäder i Skellefteå – “Tvärdog alltihop”

billigarelan.se kommentar: Varför är det nödvändigt?

Vi kan inte bygga mängder med hus som man gjort i Kina som sedan behöver rivas för att ingen har råd att bo i dem. Den justering vi nu ser är en justering av prisnivåer och justering i mängdnivåer av nya hus. I slutet av 2023 vet vi hur mycket fler nya hus vi behöver men inte nu.