Så får du ner din bolåneränta

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade

Folk är för dåliga på att förhandla boräntor med sin bank, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.

– Jag bytte själv bank i våras och fick ned min ränta.

Bankerna tjänar bra med pengar på sina bolån och det borde finnas utrymme för många bankkunder att förhandla ned sin ränta, förklarar Henrik Braconier när SvD når honom på telefon.

Han vet vad han talar om. Som chefekonom på Finansinspektionen, FI, har han god insyn i bolånemarknaden och FI har dessutom precis släppt en rapport om bankernas bolånemarginaler.

– Även om marginalerna på bolån sjunkit de senaste tre åren så ligger de mycket högre än för tio år sedan. Det är svårt att se att det inte skulle finnas förhandlingsutrymme.

Henrik Braconier tycker generellt sett att bolånekunder inte är tillräckligt aktiva. Det finns gott om hjälpmedel för den som vill försöka få ett billigare lån. Och det är det alltså många som borde göra, enligt Braconier.

Hur ska jag som kund veta vad som är en bra bolåneränta?

– Det är svårt att ge ett entydigt svar. Det är en ganska komplicerad produkt.

Men om inte Finansinspektionens chefekonom vet, hur ska en vanlig bolånetagare veta?

– Det går inte att säga vad som är en bra ränta. Det är individuellt och beror på hur riskabel du är som kund, vilken löptid lånet har och hur stort lån du tar.

Henrik Braconier uppmuntrar bolånekunder att minst en gång per år jämföra sin boränta med de genomsnittsräntor som alla bolåneinstitut redovisar månadsvis. Det räcker alltså inte att hålla koll på att den ränterabatt banken ger är oförändrad.

– Det finns verktyg för att bolånekunden ska kunna ta reda på om den egna räntan är för hög. Och ligger man högt ska banken kunna motivera inför kunden varför deras ränta avviker.

Storbankerna säger i sin kommunikation att kunderna ska vara trygga med att deras bolåneerbjudande är konkurrenskraftigt. Henrik Braconier vill inte kommentera det men pekar på att den kund som inte är aktiv kan räkna med sämre villkor än den som är det.

https://www.svd.se/experten-sa-fick-jag-ned-min-bolaneranta