Spara tusenlappar på bolånet

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billigare lån Hypoteket

För de flesta hushåll är bolånet en av de största kostnaderna i vardagen. Trots att vi vet att det kan löna sig att försöka förhandla ner räntan hos banken drar sig många för att göra det.

– Det är något som bankerna tjänar mycket pengar på. Vi har under flera år sett att många kunder betalar mer än de behöver och att bankernas räntemarginal har varit hög, säger Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket.

Räntemarginalen är bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad – det vill säga skillnaden på vad du betalar i ränta och vad lånet egentligen kostar banken.

– Finansinspektionen bevakar räntemarginalen och vid årsskiftet låg den på 1,37 procentenheter. Det här är alltså marginalen, inte räntan, säger Carl Johan Nordquist

Inga helkundskrav

Konkurrensen har ökat på bolånemarknaden de senaste åren men den genomsnittliga bolåneräntan i Sverige är i dag ändå cirka 1,58 procent.
– Hypotekets ränta är 1,35 procent* till alla kunder. Ett genomsnittligt svenskt hushåll har ett bolån på cirka 2,2 miljoner – det går alltså att spara i genomsnitt cirka 5 000 kronor varje år genom att flytta sitt bolån till Hypoteket, eller cirka 25 000 kronor under fem år, säger Carl Johan Nordquist.

Har man redan en ränta som ligger strax över Hypotekets är det ändå lönt att engagera sig – en sänkning av räntan med 0,1 procentenheter innebär en besparing på årsbasis på 1 000 kronor per miljon i lån.

– Vi har inga helkundskrav och binder inte upp kunderna. Alla kunder får samma låga ränta. Det är väldigt uppskattat hos kunderna.

Digital process

Ytterligare en skillnad jämfört med en vanlig bank är att Hypoteket har ett helt digitalt bolåneflöde. Inte ett papper behöver skickas in till Hypoteket för att lägga upp bolånet. Ansökan och lånehandlingarna kan skickas in och signeras med en telefon och BankID. 

Hur kan då Hypoteket erbjuda bolån till en lägre ränta jämfört med storbankerna?
– Som utmanare har vi byggt vår verksamhet annorlunda än bankerna. Vi är inte låsta i gamla IT-system och vi har inget kontorsnät som ska finansieras, utan vi har kunnat designa ett enkelt bolån ifrån grunden. Därför kan vi erbjuda lägre ränta till våra kunder.

Ett krav för att kunna låna pengar hos Hypoteket är att belåningsgraden på bostaden är högst 65 procent. 

– Vårt erbjudande passar bra till kunder som ägt sin bostad ett tag och kommit ned en bit i belåningsgrad. Det leder till lägre risk och bidrar till att vi kan erbjuda en lägre ränta till våra kunder.

Hypoteket i korthet

  • Lägsta rörliga bolåneräntan är 1,35 procent*  – prutat och klart och utan helkundskrav.
  • Helt digitalt ansökningsflöde, allt sköts via BankID, mobiltelefon och dator och tar bara några minuter.
  • Bostadens belåningsgrad får inte vara högre än 65 procent.
  • Hypoteket har lånat ut drygt ca 6 miljarder kronor till svenska bolånekunder.
  • Kundstocken består av ca 5 000 bolånekunder och växer stabilt.

*Effektiv ränta 1,36%, beräknat på 1 MSEK med 3-månaders rörlig ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 344 419 kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%.