Villahushåll får gasstöd

Publicerat den Kategoriserat som Billiga lån, Okategoriserade
billigare lån villor får gasstöd

Cirka 27 000 gasuppvärmda villahushåll i södra Sverige ska få ett särskilt gasstöd på uppemot 16 000 kronor.

– Det är ett stöd motsvarande det elprisstöd som går ut i elområde 4, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Från Trelleborg i syd till strax norr om Göteborg går det västsvenska gasnätet. Många hushåll, omkring 27 000, är uppkopplade och värmer sin hem med gas.

Nu säger regeringen att dessa ska få stöd eftersom även gaspriset har rusat det senaste året. Ersättningen motsvarar ungefär samma ersättning som elstödet ger i elområde 4 (södra Götaland), det vill säga omkring 16 000 kronor för ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år.

Precis som med elstödet är det lite oklart om när pengarna landar på kontot.

– Nu är beskedet att det kommer, säger Ebba Busch om gasstödet.

Regeringen säger att elstödspengarna till hushållen kommer att börja betalas ut i februari.

Än finns det inget gasprisstöd till företag. Flera företag i Skåne, där bagerikoncernen Pågen finns, driver sin verksamhet på gas.

Ebba Busch hänvisar till att det pågår flera turer på EU-nivå med målet att pressa gaspriset, och att gasen också har blivit billigare sedan toppen tidigare i höstas.

– Så det är i allra högsta grad en levande fråga i EU, säger hon.

Företagen väntar också på ett elprisstöd. Regeringen kan önnu inte ge något besked, det är mera som måste redas ut, bland annat om EU måste ge sitt godkännande eller inte. ”Den frågan bereds fortfarande”, meddelar Ebba Busch..

– Vi håller ett otroligt högt tempo, säger hon.

Så har gasprisstödet räknats fram

Gasprisstödet till hushållskunderna i det västsvenska gasnätet läggs på en nivå som motsvarar högkostnadsskyddet för el: 79 öre per kilowattimme för perioden oktober 2021 till september 2022 i elområde 4.

För en villa som värms upp med gas innebär detta ett totalt stöd på 15 800 kronor, fördelat på gasstöd motsvarande 15 000 kWh*79 öre=11 850 kronor, och ett elprisstöd på 5 000 kWh*79 öre=3 950 kronor, sammanlagt alltså 15 800 kronor.

Sammanlagt räknar regeringen med att det kostar statskassan 130 miljoner kronor, pengar som till skillnad från elprisstödet som kommer från Svenska kraftnät, tas ur statsbudgeten.

Källa: Regeringen